ILMANVAIHTO

 

 

 

Taloyhtiöissä on ns. yhteiskanavajärjestelmä jossa katolla sijaitsevan, talon yhteisen poistopuhaltimen toimesta huoneistoista poistetaan käytetty ilma.
 

Ilmanvaihto huoneistojen välillä on tasapainotettu ilmastointikanavissa olevien säätöpeltien, ja huoneistojen poistoventtiilien avulla. Talon ilmastoinnin tasapainotuksen jälkeen poistoilmaventtiilien aukeama on lukittu venttiilin takana olevalla lukitusmutterilla, venttiilien asentoa ei saa muuttaa.
 

Poistoilmaventtiilit, joihin ajan kuluessa kerääntyy huonepölyä ja keittiössä ruuanlaitosta johtuvaa rasvaa, on ajoittain puhdistettava.
 

Korvausilma huoneistoihin tulee ikkunoista, joiden yläosasta on poistettu tiivistettä n. 20 cm pituudelta, tällöin ulkoa tuleva kylmä puhdas ilma tulee ikkunan alapuolella olevan lämmityspatterin aikaansaamaan lämmitetyn ilman ylösvirtaukseen, jossa se leviää yläkautta huoneistoon lämmeten samalla. Uusissa asunnoissa on erilliset korvausilmaventtiilit.
 

Yhteiskanavajärjestelmän luonteesta johtuen parvekkeen oven, ja/tai tuuletusikkunoiden auki pitäminen aiheuttaa häiriötä ilmastoinnin tasapainoon siksi, että auki olevasta parvekkeen ovesta tai tuuletusikkunasta huoneistoon pääsee korvausilmaa vapaammin kuin, huoneistoon jossa parvekkeen ovi ja tuuletusikkuna ovat kiinni. Tästä syystä ilman vaihtuminen heikkenee näissä suljetuissa huoneistoissa, ja ilma vaihtuu paremmin siellä mistä se on helpommin vedettävissä siis niistä asunnoista joissa tuuletusikkuna tai parvekkeen ovi ovat auki. Pääsääntönä onkin pitää huoneistojen tuuletusikkunat ja parvekkeen ovi kiinni. Siivottaessa ja tuuletettaessa huoneistoja tulisi järjestää tehokas ristiveto jolla huoneiston ilma saadaan nopeasti vaihtumaan, ja tuuletusikkunat ja parvekkeen ovi sulkemalla ilmanvaihto jälleen normalisoituu. Tuuletusikkunaa ei siis tule pitää jatkuvasti auki sen aiheuttaessa ilmanvaihdon oikean toiminnan vinoutumista, tämän lisäksi se aiheuttaa tarpeetonta energian hukkaa. Mikäli asunnossa on liian lämmin, on isännöitsijään otettava yhteyttä lämmityspatterien säätämiseksi
 

Talon ilmanvaihto järjestelmään kuuluu myös porraskäytävät, joista tulee huoneistoihin osa korvausilmasta, tästä johtuen tupakointi, ja muu ilman pilaaminen porraskäytävissä  on kielletty.
 

Ruuanlaiton yhteydessä tuoksujen leviäminen muihin huoneisiin estetään tehokkaimmin sulkemalla keittiön ovi.  Keittiön oven ollessa auki, ilmanvaihdon teho ei riitä estämään keittiön ja muun huoneiston ilman sekaantumista keskenään ja ruoanlaitosta vapautuvien tuoksujen leviämistä keittiön ulkopuolelle. Kun keittiön ovi ja tuuletusikkuna ovat kiinni, muodostuu keittiöön alipaine poistoventtiilin poistaessa ilmaa keittiöstä ja korvaava ilma virtaa muualta asunnosta keittiöön suljetun keittiön oven raoista. Näin menetelle ruuanlaitosta aiheutuvat tuoksut eivät pääse leviämään muualle asuntoon.
 

Keittiön poistoventtiilin puhtauden seuraaminen ja puhtaana pitäminen on ensisijaisen tärkeätä siksi, että se ruuanlaiton vaikutuksesta rasvoittuu, keräten huonepölyä muita poistoventtiileitä enemmän ja likaantuen nopeammin. Rasvoittunut ja pölyinen keittiön poistoventtiili on myös sen lisäksi että ilmanvaihto heikkenee - merkittävä riski tulipalon syttymisen kannalta, jonka vuoksi se on puhtaana pitämisen kannalta erityisasemassa muihin poistoventtiileihin verrattuna.
 

Takaisin

 

 

 

Rivitaloissa on huoneistokohtainen ilmanvaihto, jonka tehoa asukas säätää itse tarpeensa mukaisesti. Liesikuvun rasvasuodattimien puhdistus on tehtävä säännöllisesti, ettei ruoanlaitossa käytetty rasva pääse ilmanvaihtokanaviin. Raitisilmasuodattimet on vaihdettava säännöllisesti laitteiden tekijän suosituksen mukaan, muussa tapauksessa on seurauksena ilmanvaihdon heikkeneminen suodattimen tukkeutuessa
 

Poistoventtiilien osalta on syytä noudattaa ohjeita jotka on annettu kerrostalosukkaille venttiilien säädöstä ja puhdistuksesta.
 

Takaisin